Koupit knihu
469 Kč
-->Expedujeme během 1 až 2 týdnů
Tato kniha je určena praktickým houbařům i všem zájemcům o užitečné dary přírody. Nabízí přehled u nás rostoucích jedlých a léčivých dřevních druhů hub, které lze najít nejen v lesích, ale i v městských parcích, alejích a sadech prakticky po celý rok. Seznamuje s dobou jejich výskytu a kromě toho učí, jak zcela bezpečně rozlišit tyto houby od některých podobných, avšak nejedlých či případně jedovatých druhů. Je koncipována tak, aby i bez použití složitých metod určování mohl každý zájemce snadno poznat vyobrazené jedlé a léčivé druhy dřevních hub a využít je pro kuchyňské i léčebné účely. Obsahuje barevný fotoatlas dřevních hub, včetně několika desítek druhů s léčivými účinky, jakož i informace potřebné k rozlišení některých dalších druhů hub. Především houbařské kulináře potěší obsáhlá houbařská kuchařka s fotografiemi pokrmů a různých specialit připravených z jedlých dřevních hub. Díky knize DŘEVNÍ HOUBY V PŘÍRODĚ A KUCHYNI se ani za nepříznivého ročního období a počasí nevrátíte ze svých houbařských výprav s prázdným košíkem.
469 Kč
-->Expedujeme během 1 až 2 týdnů
Chcete vědět jestli je kniha dostupná v prodejně ve Vašem okolí?
Kniha je dostupná
V seznamu si můžete vybrat vámi preferovanou prodejnu. Dostupnost na této prodejně se Vám bude následně zobrazovat i u dalších titulů.
Kterýkoliv titul si můžete objednat i s vyzvednutím na Vaší prodejně. Ověřte si stav zboží na prodejně telefonicky, nebo mailem před Vaší návštěvou.
Četli jste tuto knihu? Napište k ní vlastní recenzi!
Napsat recenziPrvní atlas hub jsem dostal jako desetiletý, tedy před 47 roky. Od té doby knihy o houbách urazily dlouhou cestu, což je vidět i na publikaci Dřevní houby v přírodě a kuchyni. Jsou v ní krásné fotografie a popisy hub kromě klasických informací o vzhledu, růstu a využití odrážejí také poslední výzkumy o jejich léčivých vlastnostech. Autoři navrhují u řady druhů možnosti samoléčby, najdeme zde i přehlednou tabulku různých neduhů a hub na ně působících. Uchvátilo mne dělení podle poživatelnosti a chutnosti jednotlivých druhů hub, provedené formou barevných okrajů stránek; nejchutnější druhy najdeme ve tmavozelené pasáži, s klesající kvalitou hub pak zelená bledne a přechází do žluté až červené u hub jedovatých. Pěkné jsou i kuchařské recepty, které nabádají praktické houbaře, potažmo kuchaře, aby se při vaření z hub nebáli experimentovat. Autoři se navíc důsledně (až na občasné použití vývaru z kostky) vyhýbají dochucování jídel vegetou, podravkou či podobnými obludnostmi, které se jinak zejména v internetových receptech různých „houbařů“ často vyskytují. Kniha je zajímavá jak pro praktické houbaře, tak pro širokou veřejnost, když může přispět k rozšíření všeobecného povědomí o tom, že ke konzumaci mohou být výtečné nejen „praváky“ nebo lišky. Její koupi mohu každému, kdo se jen trochu o houby zajímá, doporučit „všemi deseti“.