Velký Gatsby

FITZGERALD Francis Scott

Info:
Leda, Rozmluvy, 2011 (takto 2.) - váz., 208 str.
Z angl. přel. R. Červenka, A. Tomský
EAN:
9788073352684
ISBN:
978-80-7335-268-4

Hodnocení:

★ ★ ★ ★ ★ 1 hodnocení Velký Gatsby 5

Pro hodnocení se přihlaste nebo zaregistrujte

Vrcholné dílo z dob největšího flámu v dějinách USA, který Francis Scott Fitzgerald označil za „jazzový věk“ a sám do něj vydatně přispěl mnoha soukromými improvizacemi a pocity „ztracené generace“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová pronikli v éře prohibice do těchto sfér každý po svém a tak se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „šílené, vzrušující budoucnosti, která před námi rok za rokem ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. Fitzgeraldovo působivé zpracování meziválečné podoby amerického snu přinášíme v novém, moderním překladu.

Velký Gatsby

Po přihlášení si titul můžete přidat na seznam přání.

Doporučit knihu

Tento titul aktuálně
není v nabídce.

Další knihy autora FITZGERALD Francis Scott (36)

Další knihy z kategorie Beletrie (27985)

Recenze produktu Velký Gatsby

Četli jste tuto knihu? Napište k ní vlastní recenzi!

Napsat recenzi
Velký Gatsby 5

Možná příběh, možná skutečnost

Tomáš Eller 2017-01-31 31. 1. 2017 ★ ★ ★ ★ ★

Kniha mě fascinuje, stejně jako samotný film s Leonardem DiCapriem (2013). Děj je čtivý, jen mě mrzí, že důležité pasáže jako "první večírek s Nickem" či "čaj o páté" Fitzgerald dost očesal (film je v tomto lepší/více emotivnější) - škoda. Čtenář v knize pochopí souvislosti, které ve filmu (2013) nenajdeme. Kniha je inspirativní pro všechny gentlemany a něžné dámy. :)
Většina lidí v tom měla jasno - pan Gatsby buduje své impérium či nezměrné bohatství jen kvůli slávě a uznání. Nikdo však netušil, že celou dobu to dělal kvůli ženě, kvůli Daisy. Ženě svých snů. Večírky. Byznys. Bohatství. Ne pro sebe, ale pro ni. Gentleman na nejvyšší úrovni..



Přihlášení

Zapomněli jste?

Neplatná kombinace jména a hesla.