Unesená

PEARSE Lesley

Info:
MOBA, 2015 (1.) - váz., 450 str.
Z angl. přel. L. Faltejsková
EAN:
9788024364742
ISBN:
978-80-243-6474-2

Hodnocení:

★ ★ ★ ★ ★ 1 hodnocení Unesená 5

Pro hodnocení se přihlaste nebo zaregistrujte

David Mitchell utrpí šok, když jde venčit sousedova psa a ten z moře vytáhne polomrtvou dívku v bezvědomí. Nešťastnice má na sobě zvláštně staromódní šaty, na zápěstí a u kotníků pohmožděniny – nepochybně stopy po poutech – a bezcitně oškubané vlasy. Protože trpí ztrátou paměti a nevzpomíná si, kdo je, otisknou její obrázek i s prosbou o pomoc v novinách. Poznává ji přítelkyně, s níž pracovala na zaoceánské lodi, a také bývalý spolubydlící, kadeřník Simone. Společně neznámou navštěvují v nemocnici a dívka se pomalu zotavuje. Po několika dnech ji však lékař šokuje konstatováním, že musela zhruba před třemi měsíci porodit...

Unesená

Po přihlášení si titul můžete přidat na seznam přání.

Doporučit knihu

Tento titul aktuálně
není v nabídce.

Další knihy autora PEARSE Lesley

Další knihy z kategorie Pro děti a mládež (16669)

Recenze produktu Unesená

Četli jste tuto knihu? Napište k ní vlastní recenzi!

Napsat recenzi
Unesená 5

Velice sugestivní příběh, ve kterém krutost hraje hlavní roli

Šárka Fofoňková 2015-07-09 9. 7. 2015 ★ ★ ★ ★ ★

Kolik krutosti, bezpráví a ponížení dokáže unést jedna mladá žena, která sama nikdy nikomu neublížila? Dozvíte se v příběhu Lesley Pearse. Bude Vám připadat neskutečný.

Jednoho květnového rána objeví dvaatřicetiletý David Mitchell na své pravidelné běžecké trase vyplavené dívčí tělo. Dívka má na zápěstích a kotnících otlaky a hrozivě ostříhané vlasy. Nejprve si myslí, že je mrtvá, všiml si ale záchvěvů očních víček. Okamžitě volá záchranku.

Dale Moorová, pětadvacetiletá Londýňanka, pracuje jako kosmetička v lázeňském provozu hotelu Marwood Manor poblíž Brightonu v Sussexu. V novinách objeví článek o vyplavené dívce. Neznámá prý ztratila paměť, policie tedy prosí o pomoc při pátrání po její totožnosti. Když Dale zahlédne otištěnou fotografii nalezené dívky, pozná v ní svou kamarádku Lotte Wainwrightovou. Děvčata se seznámila na výletní lodi, kde obě pracovala - Dale jako kosmetička, Lotte jako kadeřnice. Lotte pozná i Scott, Dalin kamarád, který byl na lodi také zaměstnán. Dale nechápe, co se Lotte mohlo stát. Kdo jí tak oškubal vlasy? A proč? Když se loni na jaře po skončení plavby vylodili, měla Lotte namířeno k rodičům. Od té doby ji Dale neviděla, ztratila s ní všechny kontakty.

Dale se Scottem se rozhodnou, že dříve, než půjdou na policii nahlásit, že dívku pravděpodobně poznali, vydají se za Lottinými rodiči. Stále si pro sebe dělají naději, že bude Lotte v pořádku doma a oni si ji jen spletli s neznámou dívkou. Čekalo je ovšem šokující zjištění. Wainwrightovi svou dceru neviděli přes dva roky a zjevně ji ani trochu nepostrádají. Loni, po návratu z plavby, se Lotte doma neobjevila. Nejspíš to ani neměla v úmyslu. Dale se tomu vůbec nediví, její matka je chladná jako kus ledu, o svou dceru vůbec nestojí. Proč ale Lotte neřekla jí - kamarádce, jaké má doma problémy? Kam po návratu z plavby tedy zmizela?

Dale i Scott jsou lhostejností Lottiných rodičů znechuceni. Jdou na policii, aby oznámili, že dívku poznali. Poznají ji také dva Lottini kamarádi, kadeřník Simon s přítelem Adamem, u kterých Lotte před plavbou bydlela. Lotte zpočátku nikoho z nich nepoznává, ale začíná si pomalu vybavovat vzpomínky na dětství. Poté je šokována sdělením, že před pár měsíci porodila. Připadá jí to nemožné. Kde je dítě? Kdo je otec? Postupem času se začíná skládat mozaika vzpomínek, které se Lotte útržkovitě vybavují. Příběh je plný zvratů, násilí, bolesti, ale i ohromného přátelství. Čtenáři připadá neuvěřitelné, kolik jeden člověk dokáže snést nepřízně a ran osudu a nepřijde o rozum.

Kniha mě absolutně dostala svým tématem, stylem psaní mně neznámé autorky. Píše opravdu věrohodně a sugestivně. Hlavní postava příběhu, kadeřnice Lotte, se mi velmi vryla pod kůži. Ve vzpomínkách na dětství a léta dospívání, kdy byla obyčejnou šedou myškou, bez sebevědomí a sebedůvěry, nikým nemilovaná, mi byla svým způsobem strašně blízká.
Vyléčení z naivity a bezbřehé důvěřivosti však mělo přijít neskutečně krutým způsobem. Ještě nyní, při vzpomínce na určité pasáže, mi naskakuje husí kůže. Příběh mě dokonale vtáhl do děje a rozhodně ho doporučuji k přečtení. Až na pár zanedbatelných detailů byla pro mě kniha vynikající a myslím, že na ni určitě dlouho nezapomenu. Velké plus získává ode mne obálka, je nádherná, lákavá, hebká na dotek a jsem ráda, že mám takovou krasavici ve své knihovně. Podmanivý a napínavý příběh mladé ženy, snažící se pochopit, kým dříve bývala..



Přihlášení

Zapomněli jste?

Neplatná kombinace jména a hesla.