Skála

MAY Peter

Info:
Host, 2013 (1.) - váz., 392 str.
Z angl. přel. L. Kaprová
EAN:
9788072947072
ISBN:
978-80-7294-707-2

Hodnocení:

★ ★ ★ ★ ★ 4 hodnocení Skála 5

Pro hodnocení se přihlaste nebo zaregistrujte

Skála je detektivní román vzácné síly a představivosti odehrávající se v kulisách, které připomínají velké anglické romány devatenáctého století, například Na Větrné hůrce Emily Brontëové. Peter May napsal napínavý příběh o temnotě v lidských duších a o tom, jak obtížné je uniknout minulosti. Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry, pokryté vřesovišti, kde se topí rašelinou a mluví gaelsky. A kde je snad jen strach lidí z Boha silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě.
Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, provedené podle stejného scénáře jako vražda v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže je pro něho vyšetřování zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Pro většinu z nich však není vítán.

Skála

Po přihlášení si titul můžete přidat na seznam přání.

Doporučit knihu

Tento titul aktuálně
není v nabídce.

Další knihy autora MAY Peter (82)

Další knihy z kategorie Beletrie (27985)

Recenze produktu Skála

Četli jste tuto knihu? Napište k ní vlastní recenzi!

Napsat recenzi
Skála 5

Výborná kniha

Martina 2015-02-02 2. 2. 2015 ★ ★ ★ ★ ★

Skvěle napsaná, napínavá, v zajímavém prostředí.

Skála 5

Větrem ošlehaný ponurý román plný zvratů a napětí

Dobrovolná 2013-04-15 15. 4. 2013 ★ ★ ★ ★ ★

Skála
Peter May

Již dlouho jsem nečetla tak napínavou a dobře napsanou knihu. Příběhem nás provází hlavní postava komisaře, který je poslán na rodný skotský ostrov, aby zde pomohl vyšetřit vraždu.Postupně se nám odhaluje jak moc se jej samotný případ dotýká. Společně s ním prožíváme jeho dětství a dospívání až k nečekanému, překvapivému a úžasnému konci.

Skála 5

Kniha roku?

Oldřich Nesvadba 2013-04-04 4. 4. 2013 ★ ★ ★ ★ ★

Pokud někdo zná divadelní hru Slaměná židle od Sue Glover, musí být knihou unešen. Atmosféra knihy je mrazivá jako vlny Atlantiku, bez přestání bičující břehy An Sgeir. Ponurá atmosféra ostrova Lewis (Vnější Hebridy) přivítá znovusevrátivšího detektiva Mecleoda, který na Lewis přiletěl vyšetřovat vraždu muže z jeho rodného města. Brutální vražda se vyznačuje stejnými prvky jako případ, na kterém Macleod pracoval v Edinburghu, nicméně jen máloco je takové, jaké se jeví na první pohled...Návrat na rodný ostrov je pro inspektora symbolickým vkročením do minulosti, kdy vyplývají na povrch staré křivdy a vynořují se ztracené vzpomínky. Čtenář sleduje dvě linie příběhu. V první, psané er-formou, sleduje kroky detektiva po jeho příletu na ostrov. Ve druhé linii malý Fionnlagh v první osobě vzpomíná na dětství a dospívání ve vsi Crossbost. Obě linie se střetnou v závěru příběhu na ostrově An Sgeir - ostrově kam nespočetné generace mužů vyráželi jednou ročně na lov terejů a odkud se mnnohý nevrátil a kdy Fin zjistí, že ze svého dětství si nepamatuje vše...právě kvůli jedné nešťastné nehodě před sedmnácti lety, která se mu stala právě na ostrově Sgeir...

Tri rudan a thig gun iarraidh:
an t-eagal, an t-eudach ´s an gaol...



Přihlášení

Zapomněli jste?

Neplatná kombinace jména a hesla.