Češi, Němci, Židé?

Národní identita Židů v Čechách 1918–1938

ČAPKOVÁ Kateřina

Info:
Paseka, 2013 (2., přepr.) - brož., 368 str.
EAN:
9788074322945
ISBN:
978-80-7432-294-5

Hodnocení:

★ ★ ★ ★ 1 hodnocení Češi, Němci, Židé? 4

Pro hodnocení se přihlaste nebo zaregistrujte

Jsou Židé národem, osudovým společenstvím či \"pouhým\" vyznáním? Různé odpovědi na tuto otázku rozdělovaly a rozdělují Židy na řadu znesvářených skupin. Autorka podává dlouho postrádaný a plastický obraz velice komplikovaného procesu integrace Židů do české, respektive do německé společnosti za první republiky, rozebírá jeho politické, sociální i kulturní stránky a zabývá se i problematikou antisemitismu. Na základě dosud nevyužitých archivních materiálů se snaží vysvětlit dramatický vývoj českožidovského a sionistického hnutí a stranou neponechává ani liberálně orientované německy mluvící Židy.
Kateřina Čapková se zabývá dějinami Židů ve střední Evropě v 19. a 20. století. Působí v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a přednáší moderní židovské dějiny na New York University in Prague. Je spoluautorkou knihy Nejisté útočiště (s Michalem Franklem, Paseka 2008). Monografie Češi, Němci, Židé? (1. vydání Paseka 2005) byla vydána také anglicky (New York - Oxford 2012).

Češi, Němci, Židé?

Po přihlášení si titul můžete přidat na seznam přání.

Doporučit knihu

Tento titul aktuálně
není v nabídce.

Další knihy z kategorie Historie (3941)

Recenze produktu Češi, Němci, Židé?

Četli jste tuto knihu? Napište k ní vlastní recenzi!

Napsat recenzi
Češi, Němci, Židé? 4

Židé v česko-německé Praze a Čechách

Václav Švec 2016-01-27 27. 1. 2016 ★ ★ ★ ★

Kniha krásně shrnuje všechny souvislosti soužití Čechů, Němců a zejména Židů z doby Rakouska-Uherska, z doby těsně před první světovou válkou a pak i za první republiky. Zajímavým způsobem je zde popsán kulturní a politický život a vliv židovské kultury a myšlení na české obyvatelstvo, zejména v Praze. Hodně podrobně a čtivě jsou zde popsány jednotlivé skupiny Židů v rámci jejich víry a přesvědčení. Autorka Kateřina Čapková přináší nejen zajímavé skutečnosti a postřehy o životě Židů mezi sebou a s lidmi v Čechách, na Moravě, Slovensku a Podkarpatské Rusi, ale také o jejich pokusech o integraci do většinové společnosti.



Přihlášení

Zapomněli jste?

Neplatná kombinace jména a hesla.