Zlodějka knih

ZUSAK Markus

Info:
Argo, 2014 (2.) - brož., 528 str.
Z angl. přel. V. Penkala. Ilustr. T. Whiteová
EAN:
9788025708637
ISBN:
978-80-257-0863-7

Hodnocení:

★ ★ ★ ★ 6 hodnocení Zlodějka knih 4.2

Pro hodnocení se přihlaste nebo zaregistrujte

Světový bestseller pro mladé i dospělé čtenáře. Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující. Kniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem. Vyšla poprvé v roce 2006, letos její prodej dosáhl 1 000 000 výtisků po celém světě. Čtenáři oceňují Zusakovo vypravěčské umění, originální volbu vypravěče, poetický jazyk, zejména se však vyzvedává téma knihy. Druhou světovou válku a holokaust se Zusakovi podařilo originálně a působivě zprostředkovat i těm, kteří tu dobu znají už jen z literatury, filmů či z vyprávění. Líčí ji jednak pohledem vševědoucí a všudypřítomné smrti, jednak slovy dítěte, navíc dítěte žijícího v Německu, v poražené zemi. Zaměřuje se ale spíš na všední život v zázemí, do kterého válka jen pomalu a plíživě proniká. Podle Zusakových vlastních slov ho k napsání knihy inspirovalo vyprávění jeho matky, která prožila válku v Mnichově a zažila bombardování města, a byla i svědkem scény, která získala důležité místo ve Zlodějce knih: městem prošel průvod Židů pochodujících do koncentračního tábora; jakýsi muž prý jednomu z nich podal kousek chleba a dostal za to pár ran důtkami od vojáka z eskorty. Kolem této scény, spojující laskavost a krutost, dvě krajní polohy lidské povahy, pak vyrostl obsáhlý příběh, který dokáže podmanit.

Zlodějka knih

Po přihlášení si titul můžete přidat na seznam přání.

Doporučit knihu

Tento titul aktuálně
není v nabídce.

Další knihy autora ZUSAK Markus (10)

Další knihy z kategorie Beletrie (27998)

Recenze produktu Zlodějka knih

Četli jste tuto knihu? Napište k ní vlastní recenzi!

Napsat recenzi
Zlodějka knih 4

Doporučuji

Blanka Hlubučková 2016-05-04 4. 5. 2016 ★ ★ ★ ★

Začátek mě trochu vyděsil a říkala jsem si, že tuhle knížku asi budu mít problém dočíst, ale jak jsem se dostala do první části knihy, chytla mě a líbila se mi. Četla se dobře a nedělalo mi problém vžít se do postav. Smrt je výborná vypravěčka a určitě to není poslední kniha, kterou si od autora přečtu.

Zlodějka knih 1

Knihu nedočtu..

Věra Trnečková 2014-03-21 21. 3. 2014

Velmi mne zaujal příběh, když šel do kin stejnojmenný film. O filmu jsem věděla dříve než o knize. Zaujalo mne herecké obsazení - zejména Geoffrey Rush. Vzhledem ke zkušenosti, že kniha bývá lepší než film, jsem si chtěla před shlédnutím filmu přečíst knihu. Ale tady jsem to nezvládla. Nevyhovuje mi způsob vyprávění - vyprávění smrtky a skákání sem a tam s upozorněním, že to a to bude vysvětleno detailněji dále (což pak samozřejmě zapomenu). Nutila jsem se číst dál s vírou, že se to "rozjede" a konečně se rozvine děj - jsem ve čtvrtině knihy, ale nucení už nefunguje. Trápila jsem se s ní už 3 týdny a dál se nutit nebudu. Asi to je osobní pocit, nechci odradit další čtenáře, ale měla jsem si knihu raději půjčit v knihovně - nikdy bych si ji bývala nekoupila. Knihu už totiž nedočtu. Škoda.

Zlodějka knih 5

Doporučuji všem!

Olga Staňková 2014-02-10 10. 2. 2014 ★ ★ ★ ★ ★

Knížka je skvělá, velmi lidská a mohu jí doporučit všem. Nadchla i mou dospívající dceru!



Přihlášení

Zapomněli jste?

Neplatná kombinace jména a hesla.